Επιλογή Σελίδας

Γλυκερία Χατζούλη

Καθηγήτρια

Γνωστικό αντικείμενο:    Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη

ΦΕΚ διορισμού :     3245/ 31-12-2022,τ. Γ

 

Επικοινωνία

Τηλ. γραφείου:     2310-996944
Email:                     glychatz@theo.auth.gr
Ιστοσελίδα:           users.auth.gr/glychatz
Ωρες γραφείου:    Τετάρτη 09:00-11:00.
 

 

Σύντομο Βιογραφικό

Η Δρ , Dr Habilit Γλυκερία Χατζούλη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ με αντικείμενο «Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη» (ΦΕΚ τ. Γ΄ 3245/ 31-12-2022).

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στο Ελληνογαλλικό Κολλέγιο Αδελφών του Ελέους (Καλαμαρί). Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Θεολογία στο ΑΠΘ και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Περάτωσε τις Μεταπτυχιακές Σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, έλαβε το Διδακτορικό της στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αναγορεύθηκε υφηγήτρια του Ρωσικού Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας «Άγιος Σέργιος» Παρισίων (Institut de Théologie Orthodoxe «Saint- Serge» à Paris).

Αρχικά εργάσθηκε ως αρχαιολόγος του ΥΠΠΟ στη Βορειοδυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Μακεδονία και κατόπιν διετέλεσε επιστημονική συνεργάτιδα του ΚΒΕ/ΑΠΘ.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την έρευνα της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στον Ελλαδικό και στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο (μνημειακή τοπογραφία, σωστικές ανασκαφές, καταγραφές κειμηλίων), συμμετείχε επίσης, στις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στο Τμήμα Θεολογίας διδάσκει Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη. Συνεργάσθηκε στο ίδιο Τμήμα, επί σειρά ετών σε Πρόγραμμα Διδακτικής Εμπειρίας στην Πρακτική Άσκηση των φοιτητών. Από το 2017 διδάσκει επίσης στην Ειδική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας το μάθημα: «Ιερός χώρος- Τέχνη-Αρχιτεκτονική».

Επιπλέον δίδαξε «Ιστορία Ιταλικής Τέχνης Ι» και «Ιστορία Ιταλικής Τέχνης ΙΙ»  στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (2016-2020). Είναι διδάσκουσα στη Θεολογική Σχολή του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» (Université Orthodoxe de Congo- Faculté de Théologie Orthodoxe «Saint Athanase l’Athonite») (2014 μέχρι σήμερα) και στο Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λόγος της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας (2020 μέχρι σήμερα).

Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ (Θεολογία και Πολιτισμός), στο ΠΜΣ «Σπουδές στον Σλαβικό κόσμο: ιστορία, γραμματεία, πολιτισμός και διαχρονικές σχέσεις με τον Ελληνισμό» και στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Τουρισμού και Ανάπτυξης. Δίδαξε επίσης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» Πάφου (2016-2017).

Επίσης διδάσκει στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών της Ι. Μονής Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη Σεμιναριακά μαθήματα με θέματα μικροτεχνίας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου (2006-μέχρι σήμερα).

Έδωσε επίσης ως προσκεκλημένη Καθηγήτρια διαλέξεις σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού (Παρίσι, Λυών, Νίτρα Σλοβακίας κ.λπ.).

Έχει επιβλέψει μεταπτυχιακές εργασίες και έχει συμμετάσχει σε επιτροπές μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών που υποστηρίχθηκαν σε Ελληνικά Πανεπιστήμια (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.λπ.), Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχε ως διδάσκουσα στο Πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων (ΠΕΓΑ) με τίτλο: «Σύγχρονες μορφές ανάπτυξης Τουρισμού: Καινοτόμες δράσεις. Θεματική ενότητα του θρησκευτικού Τουρισμού».

Έχει οργανώσει Εκθέσεις εικόνων και κειμηλίων Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Λαγκαδάς κ.λπ.) και στο Εξωτερικό (Ponitrtianske Mùzeum v Nitre Σλοβακίας).

Έχει πολλές δημοσιεύσεις στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά και συμμετοχή σε διάφορα συνέδρια με θέματα της ειδικότητάς της στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Συμμετέχει σε εκλεκτορικά σώματα για την κρίση μελών ΔΕΠ και σε διάφορες επιτροπές του Τμήματος Θεολογίας (ΟΜΕΑ, Φοιτητικής Μέριμνας Αποφοίτων, Οικονομικών, Οδηγού Σπουδών του οικείου Τμήματος κ.λπ.) και είναι τακτικό μέλος του Β΄ Τμήματος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.